Monday, June 28, 2010

Elderflower cordial

During this morning's walk with Inga in the lovely weather, I collected more than 60 bunches of elderflower. Back home I rinsed them in water and then let them sit on a towel, waiting to become elderflower cordial. I never made elderflower cordial before, so it's kind of exciting, but it's not hard to do so I am quite sure it'll taste just fine.

After rinsing the flowers, I placed them in a big casserole and covered them with three lemons in thin slices. Then I added 2 liters boiling water, 1,5 kg sugar and 50 g citric acid. I stirred until the sugar was dissolved and now it's supposed to stand covered for three days before filtering. Then, hopefully, we will have about 3 liters of concentrated elderflower cordial...


3 comments:

Anonymous said...

Åh, det är såååå gott med flädersaft, och du gör helt rätt. Jag har gjort enligt ditt recept flera gånger och det blir så bra. Tyvärr har Vägverket stängslat in mitt fläderblomsställe så det blir nog ingen saft i år. Till nästa år kan du ju få tipset att det går att göra likadant med syren. Och det blir oxå jättegott. P&K storkusinen i Västerhaninge

liz said...

Yum!

Ulrika said...

Det var ju faktiskt mycket enklare än jag trodde att göra flädersaft, så det kan nog bli en repris på det kommande år också. :-) Men som sagt, tillgång på fläder är ju ett måste.